25.05.2021

Vi har levert produkter til den norske industri i 75 år

I over 75 år har Alf I Larsen AS (AIL) vært en trygg og pålitelig leverandør av bl.a. kulelager, reimer, kjeder, koblinger, sagblader og skjærende verktøy.

Suksesshistorien startet 1. januar 1947, da Alf Ingolf Larsen registrerte selskapet som fremdeles bærer hans navn den dag i dag.

Alf I Larsen på kontoret, Nytorget 
Alf I Larsen på kontoret, Nytorget

Bedriftens første adresse var på Nytorget i Stavanger. Alf Ingolf hadde 11 års erfaring fra den lokale industrien da han valgte å starte for seg selv. Etter krigen var det stor mangel på varer, også til industrien. Alf Ingolf fokuserte hovedsakelig på problemløsning for den lokale industrien og ble kalt «tusenkunstneren» av kundene når det gjaldt fremskaffing av varer. Hans store kontaktnett i utlandet muliggjorde å framskaffe det aller meste, med hovedfokus på transmisjonsprodukter som den lokale industrien hadde stort behov for. Bedriften ble raskt et kjent og kjært navn blant kunder innen skipsbygging, hermetikk- og maskinindustrien og den øvrige «Jærindustrien».

Starten på Norges oljealder gav et positivt oppsving for AIL og dannet grunnlaget for dagens virksomhet med økt omsetning og flere ansatte. Det ble jobbet mye med å skaffe agenturer og nye produkter. I perioden 1972-1986, da utviklingen innen oljeindustrien var på sitt beste, vokste AIL til en bedrift på mellom 10-12 ansatte. I 1986 flyttet firmaet til Forus. I perioden fra 1986-2001 fokuserte AIL enda mer på direkteimport og utvikling av egne agenturer og omsatte for mellom 15-20 millioner kroner årlig.


ONS, tidlig 80-tallet

I 60 år var selskapet et familieforetak hvor Per Terje Larsen og Kjell Eivind Larsen utviklet firmaet, ved å få tak i agenturer og utvikle kompetanse. Bedriften ble i 2006 solgt ut av Larsen-familien, lokale investorer overtok og investerte i bedriften for å få den til å vokse ytterligere.

Større endringer skjedde hos AIL i løpet av bedriftens jubileumsår 2007. Bedriften feiret sine første 60 år ved å møte fremtiden med ny logo og ny profil. Samtidig flyttet man inn i et stort nybygg på 695 kvadratmeter grunnflate. Bedriften opplevde vekst i både antall ansatte og i omsetning de påfølgende årene, med henholdsvis 30 ansatte og over 75 millioner kroner årlig.

Helt fra starten av har AIL vært opptatt av å knytte agenturer til seg. I 2007 ble Lina Trading AS i Bergen en del av AIL. Avdelingen Lina Trading har i dag 3 personer som fokuserer på salg av verkstedinnredninger og skjærende verktøy for metallindustrien. Også daværende Vema Brynildsrud Maskin AS fikk i 2008 nye hovedaksjonærer gjennom AIL. Samarbeidet og eierskapet resulterte i at Vema Brynildsrud Maskin AS skiftet navn til AIL Maskin AS i desember 2010. AIL har i dag et verdensomspennende nettverk hvor det hovedsakelig importeres varer direkte fra produsenter.

AIL er i dag Norges største forhandler av kule- og rullelager og blant de fire største innen skjærende verktøy, i tillegg til reimer, kjeder, koblinger, sagblader, konsulentvirksomhet, service og kurs. AIL er representert over hele landet med selgere i de største regionene i Norge. Blant de største kundene finner man blant annet Rolls-Royce, Volvo Aero Norge, Frank Mohn og Equinor, i tillegg til en del lokale bedrifter i Stavanger-regionen og Rogaland.

Fremdeles lever bedriften opp til gründeren Alf Ingolf Larsens kallenavn «tusenkunstneren» og er kjent for å skaffe det meste — enten det er en o-ring til vaskemaskinen til 4,50 kroner eller en laseroppretter til en verdi av 200.000 kroner. Røttene til den spede begynnelsen på Nytorget i Stavanger i 1947 er fremdeles sterke. 

Er du på utkikk etter produkter innenfor forbruksvarer, transmisjonsdeler, maskiner, skjærende verktøy eller verkstedinnredning? Da har du kommet til rett sted. Vi har et stort varelager av industriprodukter og maskiner. Har vi ikke varen du trenger på lager så kan vi bestille den inn for deg. Rask levering skal du få, vi har varelevering to ganger daglig i Rogaland til våre faste kunder. Dersom du foretrekker å stikke innom for å hente varer, så har vi en butikk på Forus og Bryne, kontor på Straume og selgere som dekker hele landet. Vi har også nettbutikken: ail.no. Kvalitet, kompetanse og kunnskap står sterkt hos oss. Dette får du ta del i som vår kunde. Vi har levert varer nasjonalt til bedriftsmarkedet i over 75 år, og er kjent for å være en problemløser for kundene våre. Kommer du til oss for å handle, skal vi gjøre vårt ytterste for at du får tak i det du har behov for.

 


Vår første varebil

 

Vi er en godkjent lærebedrift.